Vaníliás-ribizlis csiga

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg búza finomliszt
  • 25 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag porélesztő
  • 6 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • csipet só

Ribizliszósz:

  • 400 g ribizli (fagyasztott vagy friss)
  • 80 g cukor
  • 15 g kukoricakeményítő 3 cl vízben elkeverve
  • 1 kk kardamom
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk reszelt citromhéj

Puding:

  • 2 csomag vanília ízű, főzős pudingpor
  • 7 dl tej
  • 6 ek cukor

Elkészítése:

A cukrot és a porélesztőt összekeverjük a langyos tejjel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez hozzákeverjük az élesztős tejet, a puha vajat, a sót és a tojást. Kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni.

A ribizlit a cukorral együtt felforraljuk, majd a keményítővel besűrítjük. Hozzáadjuk a fűszereket.

Elkészítjük a pudingot a szokásos módon.

A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, 4/5-ét megkenjük pudinggal, majd ribizliszósszal és a töltelékkel megkent irányból feltekerjük. 2,5-3 cm vastag karikákra vágjuk, megszúrjuk aprított pisztáciával.

Sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába tesszük, 15 percig hagyjuk pihenni. Előmelegített sütőben (180°C) 25-30 perc alatt megsütjük (tortaformában kb +10 perc).