Székelykáposzta füstölt hússal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéscomb
  • 30 dkg füstölt tarja
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy ek sertészsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk őrölt bors
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 tk fokhagyma granulátum vagy 2 cikk fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 nagy ek 20 %-os tejföl
  • 2 dl zsíros tej

Elkészítése:

A zsírt egy nagyobb lábasban felolvasztjuk és üvegesre pirítjuk rajta a finomra vágott hagymát.

A tűzről lehúzva hozzáadjuk a fűszereket: pirospaprikát, borsot, köményt és a fokhagymát. Beletesszük a hasonló nagyságú kockákra vágott sertéscombot és a füstölt tarját.

Vizet öntünk alá és nagy lángon, fedő alatt zsírjára pirítjuk, majd újra öntünk alá vizet és újra zsírjára pirítjuk. Folytatjuk ezt addig amíg a húsok fél puhák lesznek.

Ekkor hozzáadjuk a savanyú káposztát. Előtte kóstoljuk meg és ha nagyon savanyúnak találjuk, 2-3 váltás hideg vízben mossuk át.

Tehát miután a húshoz adtuk, felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Beledobjuk a babérlevelet és fedő alatt mindent puhára főzünk.

Ha szükséges pótoljuk a vizet, de a végén csak félig lepje el, különben rengeteg leve lesz az ételnek.

A tejfölt kikeverjük a tejjel, teszünk hozzá pár kanállal a káposzta levéből a hőkiegyenlítés miatt, majd az egészet ráöntjük a káposztára.

Finoman megmozgatjuk a lábast és 1- 2 percig összefőzzük, aztán el is készült.