Almás pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 38*22 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg margarin
  • fél csomag sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája

Töltelék:

  • 1 kg alma
  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliàs cukor
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • mazsola (ízlés szerinti mennyiség)

Kenéshez:

  • tojás

Elkészítése:

A lisztet egy tálban összekeverjük a porcukorral és a sütőporral, utána összemorzsoljuk a margarinnal.
A tejfölbe belekeverjük a tojássárgákat, majd az egészet a lisztes-margarinos keverékhez öntjük és jól összegyúrjuk.

2 részre osztjuk és hűvős helyen fél órán át pihentetjük.

Az almákat kicsumàzzuk, meghámozzuk, lereszeljük. Hozzákeverjük a mazsolát és a cukrot.

A pihentetett tésztákat lisztezett felületen a tepsi méretére kinyújtjuk. Az egyiket beletesszük a tepsibe és rászórjuk a dió felét. A lereszelt almát kinyomkodjuk, majd a tésztán szétterítjük, a vaníliás cukorral, a fahéjjal megszórjuk, rászórjuk a dió màsik felét. A kinyújtott tészta másik felével betakarjuk, rányomkodjuk, villàval a tetejét megszurkáljuk, majd a felvert tojással a tetejét megkenjük.

Előmelegített sütőben, 180 fok kb 35 perc alatt megsütjük.