Sonkás-sajtos vendégváró kosárkák

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Kosárkákhoz:

  • 25 dkg főtt, áttört burgonya
  • 25 dkg finomliszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tk só

Kosarak kenéséhez:

  • 1 kisebb tojás

Szóráshoz:

  • szezámmag ízlés szerint

Töltelékhez:

  • 15 dkg gépsonka felaprítva
  • 1 ek étolaj
  • 1 kk házi paprikakrém
  • 10 dkg mini mozzarella golyó

Elkészítése:

Kosárkák készítése:

A még meleg, főtt burgonyát megtisztítjuk, majd krumpli nyomón átnyomjuk.

A krumplit a liszttel, margarinnal és a sóval összegyúrjuk. Fél ujjnyi vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk és a 3 karikát úgy helyezzük egymásra, hogy az alsó egészben marad,a két felső közepét pedig egy kisebb formával kiszúrjuk. Tojással lekenjük.

Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk. A leeső részekből kisebb pogácsa szaggatóval korongokat szúrunk ki és felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk. Ebből is 8 db lett. Ez lesz a kosárkák fedele.

180 fokra melegített sütőben arany barnára sütjük.

A kosár fedeleket kb 10 perc után kiszedhetjük a sütőből, mivel hamarabb megsül, mint a három réteg. Kb 25 perc alatt készre sül. Száraz, hűvös helyen hetekig eltarthatjuk.

Töltelék készítése:

Egy serpenyőben az étolajat felhevítjük és rászórjuk az aprított gépsonkát. Fűszerezzük paprikakrémmel és kicsit átsütjük. A mozzarella golyókat is hozzáadva a sajt felolvadásig kevergetjük.

Betöltjük a kosarakat a kész töltelékkel. Piros és zöld paprika darabokat tettem még a tetejére. A fedelét rátesszük és már fogyaszthatjuk is.
Tölthetjük mással is. Például: tojáskrémmel, gombás, húsos raguval is. Ki mit szeret.

Jó étvágyat kívánok hozzá!