Tejbegríz gombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 60 gramm búzadara
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tejet a csipet sóval elkezdjük melegíteni. Kb félidőben hozzáadjuk a cukrot, majd fokozatosan a búzadarát és kevergetjük, hogy ne legyen csomós és az egészet felforraljuk.

Ha kész, félretesszük hűlni.

Az olajat egy serpenyőben hevíteni kezdjük, rászórjuk a zsemlemorzsát és világosra pirítjuk. Vigyázzunk, az elején nagyon nem akar pirulni, aztán hirtelen elkezd és könnyen leéghet.

A kihűlt és kemény tejbegrízből vizes kézzel gombócokat gyúrunk, a pirított morzsában meghempergetjük.

Lekvárral, tejföllel, fahéjas cukorral elfogyasztjuk.

A legfontosabb az egész receptben az, hogy a tejbegríz legyen nagyon-nagyon-nagyon sűrű!