Házi szilvásgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg főtt krumpli
  • 25-30 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • ízlés szerint só
  • 20 szem szilva
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • olaj
  • zsemlemorzsa a hempergetéshez

Forgatáshoz: (ízlésünknek megfelelően)

  • darált cukros mák
  • fahéjas cukros zsemlemorzsa

Elkészítése:

A krumplit jó előre sós vízben megfőzzük, melegen összetörjük és teljesen kihűtjük.

A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a tojásokat, majd beledolgozzuk a lisztet. Krumplifüggő, hogy mennyit vesz fel, nekem 30 dkg elég volt. Vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert élvezhetetlenné válik a gombócunk!

Lisztezett munkalapon ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát és egyenlő méretű négyzetekre vágjuk.

A szilvát keresztben félbevágjuk, kimagozzuk. A mag helyére 1-1 kiskanál fahéjas cukrot teszünk, a két szilvafelet összetapasztjuk, majd beburkoljuk a krumplis tésztával köröskörül, ki ne folyjon főzés közben a leve.

Több adagban, lobogó forró vízben kifőzzük a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, rászámolunk még 1-2 percet és már kész is.

Pirított zsemlemorzsába szedjükvagy darált cukros mákban, óvatosan meghempergetjük. Aztán forrón tálaljuk.