Mákos-almás lepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 23*36 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg zsír
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • csipet só

Töltelék:

  • 10 dkg darált mák
  • 20 dkg reszelt alma
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg búzadara
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • meggy lekvár

Tetejére:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Először a tölteléket készítjük el. Az almákat lereszeljük, levét kinyomkodjuk.

A tejben felfőzzük a búzadarát, belekeverjük a mákot és a reszelt almát és hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd belekeverjük a grízes mákot és óvatosan a tojások keményre vert habját.

A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a zsírral és a tejföllel.

Kétfelé vesszük a tésztát. Felét kinyújtjuk, majd alaposan kizsírozott tepsibe fektetjük, tetejét vékonyan megkenjük a dzsemmel. Erre kenjük az elkészített tölteléket, ráfektetjük a második kinyújtott lapot.Tetejét villával megszurkáljuk és lekenjük tojássárgájával.

Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.

Hűlés után kockákra vágjuk és porcukrral megszórva tálaljuk.