Tejfölös-mákos sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 24*36 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 4 dl tej
  • 2 púpozott evőkanál finomliszt
  • 20 dkg mák (darált)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 dl tejföl

A tetejére:

  • 3 tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kinyújtjuk és a vajazott, lisztezett tepsibe terítjük úgy, hogy pereme is legyen.

Elkészítjük a tölteléket: a tejet a cukrokkal elkeverjük, majd hozzáöntjük a mákot. Lassú tűzön melegítjük. Kevés tejben simává kavarjuk a lisztet, majd a mákhoz öntve folytonos keverés közben besűrítjük.

Kicsit hűtjük, majd hozzákeverjük a vajat és a tejfölt. Alaposan elkeverjük. Ráöntjük a tésztára. Előmelegített, 180 fokos sütőben 30 percig sütjük.

Közben összeállítjuk a tetejére valót: a tojássárgákat kikeverjük a porcukorral, majd a tejföllel. A fehérjét habbá verjük és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk.

Visszatoljuk még kb 15 percre a sütőbe.