Citromos-mákos sütemény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 3 citrom
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
  • 4 egész tojás
  • 10 dkg darált mák
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 3 evőkanál porcukor

Elkészítése:

Egy kalácsformát vagy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral.

A citrom héját lereszeljük.

A puha margarint habosra verjük a cukorral. A reszelt citromhéját beletesszük, majd egyenként beleütjük a tojásokat továbbra is keverve a masszát, majd hozzákeverjük a mákot is.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd ezt is a masszához adjuk. A citrom levét kifacsarjuk és a kinyert lé háromnegyedét a tésztába keverjük. A többit félretesszük a sziruphoz.

A masszát a formába öntjük és előmelegített, 170 fokos sütőben kb 30-40 percig sütjük (tűpróbát végezzünk!). Rácsra téve kissé hűlni hagyjuk.

Közben a félretett citromlevet elkeverjük a porcukorral, hogy folyós cukormázat kapjunk. A még nem teljesen kihűlt sütemény tetejét megszurkáljuk egy tűvel és ráöntjük a szirupot.

Kicsit állni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.