Kelesztés nélküli kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 kicsi tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só

A tetejére:

  • 1 kicsi felvert tojás

A sós kifli lekenéséhez:

  • 4 dkg puha vaj
  • só ízlés szerint

A mákos kiflihez:

  • 8 dkg darált mák
  • cukor ízlés szerint
  • 1 kicsi citrom reszelt héja
  • kicsi tej az összeállításhoz

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttattam és a többi alapanyaggal összekevertem, majd szép simára dagasztottam.

Két cipót formázunk belőle. Most kisebb kiflikre vágytam, így elfeleztem. Ha nagyobbat szeretnénk, akkor egy cipónk lesz.

Kör alakúra kinyújtom, a sósat puha vajjal lekentem, majd egy kis sóval megszórtam.

8 cikkre vágtam és a szélesebb felétől indulva feltekertem.

A sütőpapírral fedett tepsire sorakoztattam. Felvert tojással lekentem és szezámmaggal meghintettem.

A másik cipót is kinyújtottam, majd 8 cikkre vágtam. A töltelék hozzávalóit összekevertem.

A cikkek széles felére tettem a mákos tölteléket, majd feltekertem. Sütőpapírra tettem és tojással lekentem.

Hideg sütőbe téve, 190 fokra bekapcsolva szép pirosra sütöttem.

Jó étvágyat kívánok hozzá!