Húsgombóc paradicsommártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Húsgombóchoz:

  • 25 dkg darálthús
  • 1 tojás
  • reszelt hagyma
  • aprított/préselt fokhagyma
  • fűszerek (só, bors, pirospaprika) ízlés szerint
  • 1 dl száraz rizs megfőzve

Mártáshoz:

  • 2 kicsi doboz sűrített paradicsom (2*70 g)
  • liszt
  • étolaj
  • cukor
  • bors
  • petrezselyemzöld (elhagyható)

Elkészítése:

A húsgombóc hozzávalóit keverjük össze.

Kevés olajon pirítsunk le 1 ek lisztet, adjuk hozzá az egyik kis doboz sűrített paradicsomot és öntsük fel vízzel. Amikor kellően forró, tegyük bele a kézzel formált húsgombócokat, sózzuk, cukrozzuk kicsit az alaplevet és főzzük puhára (kb fél óra alatt) a gombócokat. Lehet beletenni némi TV paprikát is az íze kedvéért.

3 ek olajon pirítsunk kb 1 ek lisztet, adjuk hozzá a másik sűrített paradicsomot és rögtön öntsük fel kb 2-3 dl húslével (amiben főtt a gombóc), miközben folyamatosan, csomómentesre keverjük (nekem a kézi habverő teljesen megfelelt erre a célra).

Apránként adagoljuk a folyadékot, így látjuk, hogy mennyire lesz sűrű a mártásunk. Ízesítsük sóval, borssal, cukorral, aprított petrezselyemmel. Ha kész a mártás, tegyük bele a készre főtt gombócokat is.

Jó étvágyat hozzá!