Epres pavlova

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Habcsóktortához:

  • 4 tojás fehérje
  • 10 ek cukor
  • 1 vaníliás cukor vagy 2-3 csepp vaníliaaroma
  • 1 kk ecet
  • 1 kk citromlé
  • 1 ek étkezési keményítő

Krémhez:

  • 1 cs vanília ízű pudingpor
  • 2 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 10 dkg vaj
  • sok-sok eper

Elkészítése:

A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. Beleszórjuk a kristálycukrot, hozzáadjuk az ecetet, a vaníliakivonatot és addig verjük, amíg a cukor elolvad, illetve szép fényes, kemény habot nem kapunk. A keményítőt a hab tetejére szitáljuk és lazán összeforgatjuk.

A masszát a sütőpapírral bélelt tepsi közepére, kb 20-25 cm kör alapra halmozzuk, elsimítjuk, az oldalát kicsit felmagasítjuk, úgy, hogy közepén egy kis mélyedés legyen.

Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe és azonnal visszakapcsolunk 140 fokra, majd pedig másfél órán át szárítjuk-szikkasztjuk.

Kikapcsolt, résnyire kitámasztott ajtajú sütőbe hagyjuk teljesen kihűlni (2-3 óra). Sütés közben megnő, majd összeesik a torta, nem kell megijedni, ez természetes!

A pudingporból, tejből pudingot főzünk, majd kihűtjük. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd a pudinghoz keverjük.

Az epret feldaraboljuk. A habcsóktorta közepére halmozzuk a vaníliakrémet, arra az epret és azonnal tálaljuk.

Jó sütizést mindenkinek!

Tipp:

A tortánknak ropogós a külseje és pillecukorszerű, puha a belseje. Az eredeti pavlova torta tetején jó sok tejszínhab van, de mi nem nagyon kedveljük, annál inkább a főzött krémeket, viszont arra ügyeljünk, hogy a krém gyorsan eláztatja a tortánkat, tehát nincs mese, fel kell falni azonnal!