Bakonyi sertésszelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéskaraj
  • kb 15 dkg füstölt kenyérszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb 25 dkg gomba (csiperke)
  • piros őrölt fűszerpaprika (ízlés szerint)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • sertészsír
  • víz
  • penne száraztészta

Elkészítése:

A paradicsomot, zöldpaprikát és a gombát felvágjuk. A szalonnát nagyobb, a hagymát pedig kisebb darabokra felkockázzuk.

A karajt szeletekre vágjuk, megmossuk, kicsit kiklopfoljuk, majd megsózzuk.

A szalonnát zsírjára kisütjük, majd egy tányérra kiszedjük.

A hússzeleteket beleforgatjuk a lisztbe és a szalonna visszamaradt zsírjában hirtelen mindkét oldalát pár perc alatt megsütjük.

Utána a felszeletelt gombát megpirítjuk (ha szükséges teszünk hozzá zsírt), majd ezt is kiszedjük egy tányérra.

Az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a felvágott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük fűszerpaprikával, majd rátesszük a hússzeleteket és annyi vizet öntünk rá, hogy jól ellepje.

Lefedjük az edényt, időközönként megkeverjük és ha szükséges öntünk hozzá vizet. Kb 1 órát főzzük, amíg a hús meg nem puhul.

Közben kifőzzük a tésztát.

Ha megpuhult a hús kivesszük egy tányérra. A lisztet a tejföllel kikeverjük és a forró szaftból 1-2 merőkanálnyit alaposan hozzákeverünk, majd visszaöntjük a szafthoz (behabarjuk).

Visszatesszük a húst és hozzáadjuk a megpirított gombát és a zsírjára sült szalonnát. Összekeverjük, majd még egy-két percig főzzük és már kész is van.