Sonka cipóban sütve

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg sonka
  • 3 dl tej (langyos)
  • 1 késhegynyi cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 0,75 dl napraforgó olaj
  • 1 tojássárgája (kenéshez)

Elkészítése:

A sonkát megfőzzük kb 4 óra hossza alatt.

A langyos tejbe beletesszük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha felfutott, a többi alapanyaggal összedolgozzuk, dagasztjuk a tésztát teljesen simává.

Kb 1 órán át kelesztjük.

A megkelt tésztából lecsípünk a tésztából 2 maréknyi részt.

A többit lisztezett deszkán kör alakúra, vékonyra nyújtjuk. A tésztát ráemeljük a sonkára, hogy alulra kerüljön a behajtott rész. A félretett tésztából fonással, csíkokkal díszítjük.

Tepsibe tesszük (legjobb sütőpapírra), majd tojássárgájával megkenjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd megsütjük addig, amíg szép világos színt nem kap.
Kihűlve szeleteljük és tálaljuk.

Jó étvágyat!