Túrós batyu

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 2 dl langyos tejben felfuttatott 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 ek cukor
  • csipet só
  • 10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

  • 25 dkg félzsíros tehéntúró
  • mazsola (elhagyható)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 kanál tejföl (ha szárazabb a túró)
  • 1 tojássárgája

Kenéshez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból a szokásos módon kelttésztát készítünk, dagasztjuk, majd letakarva, 1 órán át kelesztjük.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb fél centi vastagra nyújtjuk, majd négyzetekre vagdossuk, melyekre túrótölteléket halmozunk.

A batyuk négy sarkát összefogjuk, összenyomjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

Tetejüket megkenjük a felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Miután kissé hűlt, porcukorral megszórjuk.

Jó sütizést!