Dobostorta tejcsokis krémmel

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A piskótához:

  • 6 tojás
  • 120 g porcukor
  • 120 g liszt
  • 30 g olvasztott, majd kihűtött vaj

A krémhez:

  • 500 g tejcsoki
  • 100 g étcsoki
  • 5 egész tojás + 2 evőkanál porcukor
  • 300 g vaj + 1 evőkanál porcukor

A karamellhez:

  • 150 g cukor
  • 3 csepp ecet
  • 1 kis diónyi nagyságú vaj

Elkészítése:

A lapokot érdemes két részletben elkészíteni, így egyenletes lapokat tudunk sütni.

Kikavarunk 3 tojássárgát 60 g porcukorral, majd hozzákeverünk 15 g olvasztott, majd visszahűtött vajat és 60 g átszitált lisztet.

Felverjük a 3 tojásferhérjét és óvatosan belekeverjük a tojássárgás masszába.

Sütőpapírra 3 darab 24 cm-es kört rajzolunk, majd ezekre kenjük egyenletesen a piskótamasszát, majd helyezzük őket egy sütőlemezre és egyenként süssük világosra.

180 fokos, előre melegített sütőben kb 7-10 perc alatt elkészülnek a lapok.

Megismeteljük a megmaradt 3 tojással, így 6 lapot sütünk. Félreteszünk 1 lapot a tetejének.

A krémhez összekeverjük a tojásokat a 2 evőkanál porcukorral és a lereszelt csokival. Gőz felett főzzük sűrűre, majd hagyjuk kihűlni.

A vajat habosítsuk ki 1 kanál porcukkoral, majd hozzákeverjük a hideg csokoládékrémet és kihabosítjuk az egészet.

Töltsük be az 5 piskótalapot a krémmel, majd vonjuk be a torta oldalát és a tetejét is a krémmel, majd tegyünk félre kb 2-3 kanállal a díszítéshez.

Tegyük a tortát hűvös helyre.

A karamellhez olvasszuk meg a cukrot az ecettel és a vajjal, majd lassú tűzön karamellizáljuk világosra.

Közben készítsünk elő egy darab hideg vajat és egy éles pengéjű kést, mert gyorsan kell dolgoznunk a karamellel!

A karamellt a félretett piskótalapra egyenletesen símitsuk rá, majd a jól bevajazott késsel óvatosan jelöljünk be 8 cikket (lehet 12-őt cikket is, ha vékonyabb szeleteket akarunk).

Ismételjük gyors mozdulatokkal a cikkek bejelölését, amíg szépen el nem válnak. Vajazzuk sűrűn a kést, hogy a karamell ne ragadjon rá.

Egy habzsákkal nyomjunk 8 vagy 12 krémrózsát a torta tetejére, majd helyezzük rájuk ferdén a karamelles piskótacikkeket. Legutóljára nyomjunk egy krémrózsát a torta közepére. Vonjuk be a cikkek szélét is egy kis krémmel így betakarjuk a piskóta szélét.