Fűszeres meggyes, diós kevert sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 23*34 cm-es tepsihez:
A tepsi kikenéséhez:

  • kb 10 dkg vaj

A tészta hozzávalói:

  • 30 dkg házi , cukrozott magozott meggy
  • kristálycukor ízlés szerint
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 15 dkg vágott dió
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 2 dl tej

A tetejére:

  • 5 ek kakaópor
  • 5 ek porcukor
  • 50 ml víz
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

A tepsit vastagon kikenjük a vajjal, bőven megszórjuk kristálycukorral, rárakjuk a meggyet, újból megszórjuk kristálycukorral, majd őrölt fahéjjal, ezután a darabos dióval.

200 fokra melegítjük a sütőt és betesszük karamellizálni addig, amíg a piskótánkat elkészítjük, ez kb 15 perc.

Az egész tojásokat a cukrokkal, olvasztott vajjal keverőgéppel habosra keverjük kb 8-10 perc alatt, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, majd apránként a tejet is.

A piskótát ráöntjük a tepsiben karamellizált meggyre és megsütjük 180 fokon kb 30 perc alatt.

A tepsiben kihűlt süteményt tálcára borítjuk, így a meggyes-diós rész kerül felülre.

A kakaót a cukorral, vízzel felfőzzük, majd a vajat is hozzákeverjük és szép simára főzzük.

Hagyjuk hűlni, majd a sütemény tetejére csorgatjuk és elsimítjuk. A meggy szemek között beszivárog a piskótába. Mennyei finom süti a végeredmény.

A tetejét színes cukorral szórtam meg.

Egy-két órát hűtjük, majd hosszúkás szeletekre vágjuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!