Szilvalekváros bukta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg margarin
  • 5 dkg porcukor
  • 1 mk só

A megkelt bukták lekenéséhez:

  • 5 dkg olvasztott margarin

A bukták locsolásához a sütés végén:

  • 1 dl vaníliás, cukros tej

A megsült bukták szórásához:

  • 2 tk vaníliás porcukor

A töltelékhez:

  • házi szilvalekvár ízlés szerint

Elkészítése:

A lisztet átszitáljuk.

Az élesztőt langyosra melegített 1 dl tejben felfuttatjuk. A tejbe 1 mk cukrot keverünk és az élesztőt belemorzsoljuk.

A lisztben elkeverjük a sót, közepébe mélyedést készítünk, majd beletesszük a tojássárgákat és a megkelt élesztőt.

A többi tejet megmelegítjük kézmelegre és a tésztánkat hólyagosra dagasztjuk vele. A végén hozzádolgozzuk az olvasztott margarint is.

Letakarva duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8*10 cm-es darabokra vágjuk, majd a töltelékből egy evőkanálnyit teszünk a közepébe és összecsavarjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé.

Olvasztott margarinnal egy ecsettel lekenjük és még fél órát kelni hagyjuk.

180 fokra bemelegítjük a sütőt és megsütjük. A sütés végén, vaníliás tejjel meglocsoljuk és még 5 percet a sütőben tartjuk.

Sütés után deszkára borítjuk, de csak tálaláskor szedjük szét a buktáinkat.

Vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.