Cserépedényben készült székelykáposzta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 50 dkg sertéslapocka
  • füstölt oldalas
  • só, bors, zsír, pirospaprika

Elkészítése:

Egy serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk a megpucolt és apróra vágott hagymát, ízesítjük sóval, majd levéve a tűzről keverünk hozzá pirospaprikát.

Belerakjuk a megmosott és tetszőleges kockára vágott lapockát a cserépedénybe és ráöntjük a pörköltszaftot, borsozzuk és felöntjük vízzel, majd lefedve berakjuk a hideg sütőbe és begyújtjuk 175 °C-ra beállítjuk és kb 1 órán át főzzük a húst.

Addig ha szükséges kimossuk a káposztát és felszeleteljük a oldalast.

Mikor félig puha a hús kiszedjük és a cserépedény aljába rakjuk a kimosott káposztát, ráhalmozzuk a pörköltet és köré rakjuk a füstölt oldalast. Ha szükséges öntünk rá még vizet és visszarakjuk a sütőbe lefedve és még 1-1,5 órát főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul.

Tálaláskor friss kenyeret és tejfölt kínálhatunk mellé.

Tipp:

Mióta megvan a cserépedényem amit csak lehet, benne készítek el :)