Kacsatepertő

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 4 kg bőrös kacsaháj
  • 1,5 dl víz

Elkészítése:

A hájat átmossuk, az esetleges tokokat vagy pici tollakat kiszedegetjük és 2*2 cm-es kockákra vágjuk.

Egy lábasba téve ráöntünk a vizet és lassú lángon folyamatosan kevergetve addig sütjük, amíg elég zsírt nem enged.

Nagyjából 1 óra múlva már elkezd “serceg”-ni és a hájból kicsi falatnyi tepertők lesznek.

Miután alábbhagyott a sülés, illetve a sercegés és kellően aranybarna színűre sültek a tepertők, elzárjuk a lángot és fémszűrővel óvatosan kiszedjük a tepertőket.

A zsírt forrón fémedénybe, vagy miután visszahűlt fedeles műanyag tálba öntjük és lezárva hideg helyen (5-6 fokon) tároljuk!

A piros, ropogós tepertőket enyhén megsózva ízlés szerint hagymával, illetve szezonális zöldségekkel, főtt tojással, sült kacsamájjal, kacsazsíros kenyérrel, bármivel amit csak a fantázia elbír, frissen szervírozzuk!

Ebből a mennyiségből 4,5 liter szép sárga kacsazsírom és egy hatalmas adag tepertőm lett.

Jó étvágyat kívánok!