Mákos túrótorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1 tk sütőpor

Töltelék:

  • 500 g tehéntúró
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 15 dkg kristálycukor
  • 130 g mák (egész)
  • 30 ml vaníliaaroma

Elkészítése:

A mákra annyi forró vizet öntünk, hogy jól ellepje és addig hagyjuk állni, amíg el nem készítjük a tésztát és a tölteléket, majd utána leszűrjük.

A tojást először a cukorral, majd a margarinnal jól kikeverjük. A sütőporral kevert lisztet beleszitáljuk a tojásos-cukros keverékbe, majd jól összedolgozzuk, gyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.

Csatos tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát pedig margarinnal kikenjük és a tésztát úgy belenyomkodjuk, hogy pereme is legyen (kb 3-4 cm magas), majd betesszük a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a krémet.

A túrót, a tejfölt, a tojásokat, a keményítőt, a cukrot, és a vanília aromát jól összekeverjük, majd botmixerrel kicsit krémesítjük.

A masszát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk. A kevesebb adaghoz keverjük a leszűrt mákot.
5
Kivesszük a hűtőből a tésztát és a közepére egy evőkanál túrókrémet teszünk, majd erre rá egy evőkanál mákkrémet. Ezt addig ismételgetjük, amíg el nem fogynak a krémek (krémek elég folyósak, ezért maguktól szépen elfognak terülni). Egy fogvájó segítségével a torta szélétől kiindulva a közepéig (egymástól távol) csíkokat húzunk.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 60 percig sütjük. Mikor már megsült és langyosra hűlt, akkor kivesszük a tortaformából.