Hozzávalók:
Elkészítése:
A (felengedett) hekket folyóvízzel megmossuk, 2 centinként a gerincig beirdaljuk, majd minden oldalát plusz a hasüreget kevés sóval megszórjuk és pár órára lefedve hűtőbe tesszük, hogy a só kissé átjárja, ízesítse!
Ezután a halakat papírtörlőre téve lecsepegtetjük.
A lisztet összekeverjük a fűszerpaprikával és a borssal, az olajat vagy zsírt egy serpenyőben felhevítjük és a hekktörzseket alaposan beleforgatjuk a paprikás lisztbe, majd a forró zsiradékban oldalanként 6-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.
Papírtörlőre szedve a zsiradéktól lecsepegtetjük és forrón tálaljuk.
Jómagam mint a régi szép retro időkben a vízparti falatozóban, frissen sütött házi lángossal, savanyúsággal és málnaszörppel tálaltam.
Jó étvágyat kívánok!
A hekkhez nagyon jól illik a fokhagyma!
A haltörzs sózásnál az irdalásokba lehet tenni reszelve, vagy a paprikás liszthez adni granulátum formájában. De ha frissen készített lángossal fogyasztjuk, akkor mi inkább azokat fokhagymáztuk.
Lángos: Jelen esetben 14 db lángos 1,2 kg lisztből, 5 deka élesztővel, 1/2 deci étolajjal, 2 nagy ek tejföllel, pici sóval és nagyjából 1,5 deci langyos tejjel (de amennyit felvesz) készült.
Puha tésztát készítettem, 1 órát kelt, azután olajozott műanyag tálcákra kiszaggattam 14 részre.
Megint pihent 15-20 percet és forró zsírban kisütöttem.