Sült hekk

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 75 dkg hekktörzs
  • 5 nagy ek liszt
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 2 ek só
  • 3-4 gerezd fokhagyma vagy 1 tk granulátum
  • 1/2 liter sertészsír vagy étolaj

Elkészítése:

A (felengedett) hekket folyóvízzel megmossuk, 2 centinként a gerincig beirdaljuk, majd minden oldalát plusz a hasüreget kevés sóval megszórjuk és pár órára lefedve hűtőbe tesszük, hogy a só kissé átjárja, ízesítse!

Ezután a halakat papírtörlőre téve lecsepegtetjük.

A lisztet összekeverjük a fűszerpaprikával és a borssal, az olajat vagy zsírt egy serpenyőben felhevítjük és a hekktörzseket alaposan beleforgatjuk a paprikás lisztbe, majd a forró zsiradékban oldalanként 6-8 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Papírtörlőre szedve a zsiradéktól lecsepegtetjük és forrón tálaljuk.

Jómagam mint a régi szép retro időkben a vízparti falatozóban, frissen sütött házi lángossal, savanyúsággal és málnaszörppel tálaltam.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

A hekkhez nagyon jól illik a fokhagyma!

A haltörzs sózásnál az irdalásokba lehet tenni reszelve, vagy a paprikás liszthez adni granulátum formájában. De ha frissen készített lángossal fogyasztjuk, akkor mi inkább azokat fokhagymáztuk.

Lángos: Jelen esetben 14 db lángos 1,2 kg lisztből, 5 deka élesztővel, 1/2 deci étolajjal, 2 nagy ek tejföllel, pici sóval és nagyjából 1,5 deci langyos tejjel (de amennyit felvesz) készült.
Puha tésztát készítettem, 1 órát kelt, azután olajozott műanyag tálcákra kiszaggattam 14 részre.
Megint pihent 15-20 percet és forró zsírban kisütöttem.