Burgonyás pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 12 dkg zsír vagy vaj
  • 30 dkg főtt áttört burgonya
  • 2 dkg élesztő
  • 2 kávéskanál cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 1 + fél tojás
  • 1 dkg só

A pogácsák lekenéséhez:

  • 1/2 felvert tojás
  • pici pirospaprika

Elkészítése:

A lisztet a zsírral, (vagy a vajjal) és a burgonyával összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a langyos tejben megkelesztett élesztőt, a sót, és az egészet jól összedolgozzuk.

Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként négyszer hajtogatjuk. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel összekevert tojással.

Az utolsó hajtogatás után 2 cm vastagra nyújtjuk. Közepes nagyságú szaggatóval kiszúrjuk. Tepsibe rakjuk, és fél óráig kelni hagyjuk.

A megkelt tésztát paprikás tojással megkenjük, és közepesen meleg sütőben (180 fokon,25-30 perc) szép pirosra sütjük.