Csokoládés-sütőtökös pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
75 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 45 dkg finomliszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 tk só
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3-5 cl tej (ha száraz a tészta!)

Töltelék:

  • 1,3 kg sütőtök (héja nélkül)
  • 20 dkg méz
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 diónyi reszelt friss gyömbér
  • 2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
  • 6 ek barna cukor
  • 1 marék mazsola
  • 6 ek búzadara

Tetejére:

  • felvert tojás
  • 1 ek kristálycukor
  • 10 dkg étcsokoládé

Elkészítése:

A tésztához az anyagokat összegyúrjuk és folpackba csomagolva legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Azalatt a sült tököt villával jól összetörjük.

A mézet gőz felett kissé felmelegítjük és alaposan elkeverjük benne az összes hozzávalót, majd a tökhöz adva jól összekeverjük.

Egy 30 centi átmérőjű lecsatolható tortaformát kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A tészta 2/3 részét levágjuk, lisztezett felületen 4 mm vastagra kisodorjuk és kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy magasan pereme is legyen.

Szórunk az aljára 1 tk búzadarát, belekanalazzuk a tölteléket és egyenletesre elsimítjuk.

A tészta 1/3-át szintén kisodorjuk és ráhelyezzük a töltelék tetejére. A széleit körben méretre vágjuk, hogy a két tésztaréteg fedje egymást.

Lekenjük felvert tojással és 195 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Miután kihűlt, lecsatoljuk az oldalát és csokival vonjuk be a tortát. Ehhez egy kisebb lábasban összeforraljuk a kristálycukrot 3 cl vízzel, feloldjuk benne a feltördelt étcsokoládét, jól összekeverjük és bevonjuk vele a pitét.

Ízlés szerint lehet szórni rá kis díszítőcukorkákat is. Miután teljesen kihűlt, szeletelhető!

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Amennyiben a sült tök édes, természetesen kevesebb cukorral is elkészíthető.