Vaníliás-csokis szalagos fánk

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tészta:

  • 300 g liszt
  • 1 nagyobb csipet só
  • 1,5 evőkanál cukor
  • 3,5 g instant élesztő
  • 1 dl meleg (nem langyos) tej
  • 15 g vaj (olvasztva)
  • 1 “L”-es tojás vagy 2 db “M”-es

Krém:​

  • 400 ml tej
  • 3 “L”-es tojás vagy 4 db “M”-es
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • 100 g cukor
  • ízlés szerint vanília kivonat vagy őrölt vanília
  • 1,5 evőkanál vaj
  • 1,5 evőkanál mogyorókrém (ha csokisat szeretnénk)

Sütéshez:​​

  • 0,5 liter étolaj

Elkészítése:

Először a krémmel kezdjük a vaj és a mogyorókrém kivételével. Mindent egy lábasba teszünk, majd folyamatosan kevergetve besűrűsítjük. Amikor elkezd sűrűsödni, még 1-2-őt keverjünk rajta, majd tegyük át egy másik edénybe és hagyjuk lehűlni.

A tésztához elsőnek a lisztet a cukorral, sóval majd az élesztővel elkeverjük. A tejet a vajjal együtt felmelegítjük és ezt is hozzáadjuk, majd a tojást is. Eldolgozzuk kézzel az egészet és tovább dagasztjuk még pár percig. Én kézzel dolgoztam, nem volt nehezebb és csak pár percet vett igénybe.

Lefedve 40 percig kelesztjük.

Kinyújtjuk kb 1 cm vastagra a tésztát és fánkszaggatóval vagy pohárral kb 8 cm-es korongokat szaggatunk.

Zsírpapírra vagy szilikonos lapra tesszük, majd további 30-35 percig kelesztjük. Olajat hevítünk és kisütjük a fánkokat.

Arra figyeljünk, hogy csak gyöngyözzön az olaj, közepesnél kisebb erősségű fokozaton vagy lángon süssük. Mivel hamar megsül, nehogy megégjen.

Hagyjuk hűlni, közben a kétféle krémet elkészítjük. Ehhez az elkészült krémhez teszünk vajat, robotgéppel eldolgozzuk, majd kétfelé vesszük. Az egyikhez adunk mogyorókrémet, eldolgozzuk ezt is géppel.

Habzsákba töltjük a krémeket. A kihűlt fánkokat éles késsel félbevágjuk, majd megtöltjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!