Lencsefőzelék petrezselymes fasírttal!

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 2 db babérlevél
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál mustár
  • kevés ecet,vagy citromlé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 teáskanál pirospaprika

A fasírthoz:

  • 30 dkg darált sertés dagadó
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 egész tojás
  • 2 szelet száraz kenyér
  • 3 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

A lencsét megmossuk kb 2 órára beáztatjuk, majd feltesszük annyi vízben főni, hogy bőven ellepje, közben sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a babérlevelet és az aprított vöröshagymát.

Lassú tűzön puhára főzzük.

Amíg fő a lencse, addig elkészítjük a fasírtot.

Egy tálba beletesszük a darált húst sózzuk, borsozzuk, beleütjük az egész tojást, a felaprított petrezselyemzöldet, a préselt fokhagymát és a beáztatott, majd kinyomkodott kenyeret és az egészet jól összedolgozzuk.

Vizes kézzel tojásnagyságú fasírtokat formázunk.

Forró olajban kisütjük, majd papírtörlőre szedjük, hogy az olajat felszívja.

A megfőtt lencsét berántjuk. Az olajat felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet és világosbarnára pirítjuk a rántást. Levesszük a tűzről megszórjuk pirospaprikával elkeverjük, felöntjük kevés hideg vízzel és a forrásban lévő lencsére öntjük. Jól elkeverjük és összeforraljuk.

Ízesítjük mustárral és pár csepp ecettel vagy citromlével.

A kész lencsét a fasírttal tálaljuk.