Töltött zsemle

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 24 darabhoz:
Tészta:

  • 1,2 kg finomliszt
  • 1 ek só
  • 5 dkg friss élesztő
  • 120 g natúr joghurt
  • 2 nagy ek tejföl
  • 3 ek zsír
  • 1 tojás
  • 1 dl langyos tej

Töltelék:

  • 15 dkg szalámi
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 15 dkg virsli
  • 2 tv paprika
  • 3 fej lilahagyma
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 30 dkg trappista sajt
  • 10 dkg gouda sajt
  • csipet só és őrölt bors

Zsemlék tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • ízlés szerint lenmag

Elkészítése:

Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az 1 dl langyos tejben felfuttatott élesztőt és az összes többi hozzávalóval együtt készítünk egy szép sima, puha tésztagombócot, ami ha nagyon ragad lisztezzük ha keményebb, akkor pici tejjel lágyítjuk.

Letakarva 1 órát kelesztjük, ezalatt elkészítjük a tölteléket.

A gouda sajtot durvára reszeljük, a többi anyagot kisebb darabokra szeleteljük/kockázzuk és pici sóval, borssal fűszerezzük, majd jól összekeverjük.

A megkelt tésztát ujjnyi vastag téglalap formára kisodorjuk és 24 egyenlő részre vágjuk.

A tésztát kissé megnyújtogatjuk és 2 ek tölteléket rátéve becsomagoljuk (mint a szilvás gombócnál), ezután a tenyerünkkel körkörösen megsodorjuk és sütőpapírral bélelt lemezre tesszük (alulra kerüljön a zsemlék összecsípett része).

Megkenjük felvert tojással, szórhatunk rá ízlés szerint len vagy szezámmagot és mialatt 180 fokra bemelegszik a sütő, addig hagyjuk pihenni, kelni.

A sütési idő nagyjából 25 perc.

Forrón nagyon nehéz, picit hagyni kell hűlni.

Utazáskor szendvicsnek, iskolába, munkahelyre uzsonnára ajánlom, mert nem szárad ki, nem morzsálódik, akár 2 napig finom puha és friss marad!

A töltelék ízlés szerint variálható!

Jó étvágyat kívánok!