Csirke húsgolyók sajtos-tejszínes mártásban

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Golyókhoz:

  • 1 kg csirkecomb filé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tk zúzott fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 tk só vagy ételízesítő
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1,2 kg burgonya (közepes vagy kisebbek)
  • 2 ek étolaj

Tejszínes szószhoz:

  • 1 tojás
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1 ek tejföl
  • csipet őrölt bors
  • csipet só
  • 120 ml főzőtejszín
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és sós vízben 8-10 perc alatt félpuhára főzzük, majd hideg vízzel kissé lehűtjük, lehámozzuk és félretesszük.

Mialatt fő a burgonya, a csirkehúst ledaráljuk és az étolaj kivételével az összes hozzávalóval jól elkeverjük.

Egy nagyobb tepsit kikenünk az olajjal és a fűszeres csirkehúsból kisebb golyókat formálva és elrendezve kirakjuk a tepsi alját. A félig megfőtt burgonyát vastagabb karikára vágjuk és mellékelt fotó alapján körberakjuk velük a tepsi peremét és a húsgolyókat.

200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Ezalatt a tejszínes öntethez a tojást felverjük, hozzáadjuk a többi alapanyagot és jól kikeverjük. Nagyjából 30 perc múlva illetve miután a hús pici levet eresztett és burgonyák szélei elkezdenének pirulni kivesszük a sütőből és egy evőkanállal elosztjuk a sajtos keveréket a húsgombócokra.

Visszatesszük a sütőbe és újabb 30-35 perc alatt szép pirosra, készre sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp:

Az 1 kg csirkehúst jómagam 1,6 kg (6 db) farrészes csirkecombból csontoztam le. A húsból készült a főétel, a bőröket lefagyasztottam, mert a következő kocsonyafőzésnél lesz felhasználva és a farrészekből, ill a csontokból 2 db sárgarépával, 1 db vöröshagymával és 3 db tyúkhúsleves kockával egy könnyű erőlevest főztem, amibe grízgaluskát szaggattam.