Mákos-tejfölös szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 0,75 csomag sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás

A töltelékhez:

  • 0,5 l tej
  • 1 púpozott ek finomliszt
  • 30 dkg mák (darált)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 ek cukor
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejföl

A tetejére:

  • 3 tojás
  • 4 ek porcukor
  • 2 dl tejföl

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy vajazott, lisztezett, kb 25*35 cm-es tepsibe terítjük úgy, hogy pereme is legyen.

Elkészítjük a tölteléket: a tejet a cukrokkal elkeverjük, majd hozzáöntjük a mákot. Lassú tűzön melegítjük. Kevés tejben simává kavarjuk a lisztet, majd a mákhoz öntve folytonos keverés közben besűrítjük. Kicsit hűtjük, majd hozzákeverjük a vajat és a tejfölt. Alaposan elkeverjük, majd ráöntjük a tésztára.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 45 percig sütjük.

Közben összeállítjuk a mázat: a tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a tejföllel. A fehérjét habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a sárgába.

Visszatoljuk még kb 15 percre a sütőbe.