Mákos zserbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • csipetnyi sütőpor
  • csipet só

Töltelék:

  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • meggy vagy szilvalekvár (én meggylekvárral csináltam, isteni!)

Csokimáz:

  • 10 dkg étcsoki
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejben 1 kockacukorral felfuttatjuk.

A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.

A tésztát 3 egyenlő részre vágjuk és kinyújtjuk a lapokat 20*30 cm-re.

Egy kivajazott, kilisztezett tepsi aljára simítjuk az egyik lapot és megkenjük bőségesen lekvárral, majd a cukros-mákos keverék felével megszórjuk a lekvárt, erre megy a második tésztalap, újra lekvár és újra mák, végül a harmadik tésztalap.

Félretesszük és 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokon világos barnára sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk csokimázzal.

A csokimázhoz a csokit apró darabokra törve hőálló tálba tesszük, gőz fölött egy evőkanál olajat hozzáadva felolvasztjuk.