Mandulamag vagy diócska

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 60-65 darabhoz:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 púpos ek kakaópor
  • 1 tojás

Krém:

  • 2 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • mandula vagy zölddió aroma

Elkészítése:

A liszteben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalót hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Ekkor a tészta elég lágy, ha van időnk, csomagoljuk be és 0,5-1 órára tegyük hűtőbe, ha nincs, akkor használhatjuk rögtön, csak nehezebb vele dolgozni.

1 ek zsírt vagy vajat megolvasztunk, majd kikenjük vele a formákat.

A tésztából csípjünk apró darabokat és nagyon vékonyan béleljük ki vele a formákat. Ne tegyünk bele sok tésztát, különben nem lesz hely a tölteléknek!

A betöltött formákat tepsire tesszük és 180 fokra melegített sütőben 10-15 percig sütjük.

Ha langyos, akkor a fomákat egyenként óvatosan a tepsihez ütögetjük és kiszedjük a megsült tésztát. Ekkor a formákat már nem kell újra kikenni zsiradékkal, tölthetjük bele a következő adag tésztát.

A krémhez a cukrot és a tojásokat vízgőz felett elkezdjük összemelegíteni folyamatos keverés mellett. Ha a cukor elolvadt és a tojás kezd a tál szélére kissé rásülni, akkor levesszük a gőzről.

A maradék cukrot jól kihabosítjuk a puha vajjal, majd összekeverjük a kihűlt tojásos masszával és az aromával.

A kész krémmel összeragasztunk 2-2 diócskát, majd porcukorral megszórjuk vagy meghempergetjük benne.

Másnapra nagyon jól összepuhul.