Tejszínes csokoládé torta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók egy 22 cm-es tortaformához:
Piskóta:

  • 8 tojás
  • 25 g holland kakaópor
  • 175 g búzaliszt
  • 160 g kristálycukor

Krém:

  • 7 egész tojás
  • 21 dkg kristálycukor
  • 20 dkg legalább 60 % os étcsokoládé felolvasztva
  • 3,5 dkg holland kakaópor
  • 3 dl habtejszín
  • 7,5 dkg mascarpone
  • 5 g étkezési zselatin

Díszítéshez:

  • 1 dl habtejszín
  • 1 ek átszitált kakaópor

Csoki ganache:

  • 100 g étcsoki
  • 100 ml habtejszín

Elkészítése:

Piskóta:

Sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm átmérőjű piskótaformát. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, hőlégkeverés nélkül. A lisztet elkeverjük a kakaóporral.

A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük. Óvatosan hozzákeverjük a tojáshabhoz a tojások sárgáját, majd kis adagokban hozzákeverjük a kakaós lisztet is. Addig keverjük lassú, óvatos mozdulatokkal, míg sima masszát nem kapunk.

Az előkészített formába tesszük a masszát és a pereméig kihúzzuk, így szép egyenletes lesz. Kb 50 perc alatt kisütjük.

Ha teljesen kihűlt, akkor 4 lapba vágjuk.

Krém:

A krémhez az egész tojásokat a cukorral gőz felett, állandó keverés mellett 10 percig főzzük (én kézi habverőt szoktam használni), majd hozzáadjuk a csokit és az átszitált kakaóport. Ezek besűrítik a krémet.

Lehűtjük és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

A tejszínhabot a mascarponéval majdnem teljesen verjük fel, majd két részletben, óvatosan keverjük el a teljesen kihűtött csokis krémmel.

A kész krémből kb 35 dkg-ot félreteszünk a díszítéshez.

Kb 0,5 dl vízhez adjuk a zselatint és megvárjuk, amíg felszívja és megduzzad, majd mikróban óvatosan felolvasztjuk és a nagyobb adag krémhez keverjük, majd 5 percet hagyjuk állni.

Összeállítás:

A krémet betöltjük a torába, a tetejét és az oldalát is körbekenjük, majd legalább 3-5 órára betesszük a hűtőbe, de akár egy éjszakát is állhat.

Másnap a félretett krémet hozzákeverjük 1 dl lazára vert tejszínhabhoz, majd belekeverjük óvatosan a kakaópor is (ha nagyon besűrűsödött a krém, akkor tejszínt tegyetek hozzá keveset folyékony állapotban).

A ganache-hoz a csokit és a tejszínt összeolvasztjuk, majd langyosan a tortára csorgatjuk úgy, hogy a tetején elegyengetjük és az oldalán óvatosan lecsorogjob.

Az elkészített és előkészített csokis-kakaóporos krémmel ízlés szerint díszítjük.