Hatlapos

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • 15 g szalalkali
  • 2 tojás
  • 5 ek porcukor
  • 3 ek tejföl
  • 15 dkg margarin

Krém:

  • 1 l tej
  • 30 dkg kristálycukor
  • 4 púpuzott ek liszt
  • 3 ek kakaopor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • rum v rumaroma

Elkészítése:

A sütőt 190-200 fokra előmelegítjük.

A tejfölbe belekeverjük a szalalkálit. A margarint puhára olvasztjuk, majd az összes hozzávalót egy edénybe mérve összeállítjuk a tésztát.

A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, majd kb 30*33 mc-es lapokká nyújtjuk. A legyegyszerűbb a nyújtást már sütőpapíron végezni és ha ez megvan, akkor csak át kell vele húzni egy tepsi hátuljára.

3-5 perc alatt kegsütjük a lapokat. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sül!

A krémhez a cukrot közepes lángon aranyszínűre karamellizáljuk. A lisztet és a kakaóport kb 2-3 dl tejjel csomómentesre keverjük.

A maradék tejet a karamellre öntjük. Vigyázzunk, hogy a kicsapódó gőz ne égesse meg a kezünket! Ha már a karamell felolvadt a tejben, akkor ráöntjük a lisztes-kakaós keveréket és sűrűre főzzük.

Ha a krém kihűlt, akkor hozzáadjuk a rumot és a puha vajat, majd jól kihabosítjuk.

A lapokat betöltjük a kész krémmel, becsomagoljuk az egészet, tetejére nehezéket teszünk (pl cukrot vagy lisztet) és hűvös helyre tesszük, hogy a lapok megpuhuljanak.

2 nap alatt a lapok tökéletesen összepuhulnak!

Felszeletelés után porcukorral megszórva tálaljuk.