Gesztenyetorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg finomliszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor

Krém:

  • 600 g gesztenyepüré
  • 300 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín hidegen
  • 2 ek porcukor

Csorgatáshoz (el is maradhat):

  • 80 g étcsoki
  • 0,8 dl habtejszín

Elkészítése:

Piskóta:

A sütőt melegítsük elő 170 fokon, alsó-felső sütéssel. A forma alját béleljük sütőpapírral, az oldalát vajazzuk és lisztezzük.

A lisztben keverjük el a kakaóport.

A tojásokat üssük egy nagyobb edénybe és a cukorral verjük fel keményre kb 8-10 perc alatt. Ekkor adjuk hozzá a keményítőt és a kakaóporos lisztet, majd a habverővel alacsony fokozaton hozzákeverjük.

A masszát az előkészített formába simítjuk és kb 30 perc alatt megsütjük. Még forrón egy sütőpapírra borítjuk fejjel lefelé, lehúzzuk róla a formát, az aljáról a sütőpapírt és így hűtjük ki.

Krém:

A gesztenyét kiolvasztjuk és villával kissé összetörjük.

A tejszínhez hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot, majd felverjük. Ha már kemény, akkor belekeverjük a gesztenyét és jól eldolgozzuk.

Összeállítás:

A piskótát egy éles, recés késsel 3 lapba vágjuk. A krémet három részre osztjuk és betöltjük vele a lapokat. A maradékkal körben és a tetején elosztjuk (keveset tehetjünk félre a díszítéshez).

Ha szeretnénk, akkor csokival csorgathatjuk. Ehhez a tejszínben olvasszuk fel a csokit, majd amikor már nem forró, de még folyik, akkor ízlés szerint oszlassuk el a tortán.

Amikor a csoki megkötött, akkor a félretett krémmel ízlés szerint díszítjük.