Sajtos stangli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 70 dkg rétesliszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg sertészsír
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg friss élesztő
  • 15 dkg sajt (reszelt)
  • 175 g tejföl
  • só ízlés szerint
  • köménymag ízlés szerint
  • 1 dl tej (langyos)
  • 1 tojás (a kenéshez)

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben.

A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a fele reszelt sajtot, a tejfölt, sót, őrölt köménymagot, végül a felfuttatott élesztőt.

Összegyúrunk minden anyagot alaposan, majd negyed órát pihentetjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 4 mm vastagra és derelyevágóval rudakra vágjuk.

Sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük a kissé felvert tojással.

A megmaradt reszelt sajttal megszórjuk és 200 fokon szép pirosra megsütjük.

Tipp:

Ha túl ragadós lenne a tészta, akkor kis lisztet tegyünk hozzá. Mikor kinyújtottuk, próbáljunk a téglalap alakra törekedni, vágjuk fel derelyevágóval, ne szedjük szét a rudakat, hanem hagyjuk egyben és így könnyebb tojással is megkenni, majd a sajttal megszórni!