Székely szelet

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók egy 31*38 cm-es tepsihez:
Linzer:

  • 25 dkg liszt
  • 6 g sütőpor
  • 14 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • 2 ek tejföl

Diós piskóta:

  • 4 tojás
  • 1 tojásfehérje
  • 18 dkg cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg liszt
  • 6 g sütőpor
  • csipet só

Továbbá:

  • kb 30 dkg házi baracklekvár

Díszítés:

  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 ek étolaj

Elkészítése:

A linzerhez összegyúrjuk a hozzávalókat és folpackba csomagolva 1 órán át hűtőben pihentetjük.

Ezután kinyújtjuk és belesimítjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

Előmelegített, 180 °C-os sütőben 10 percig elősütjük, majd megkenjük a lekvár felével.

A diós piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a dióval, sütőporral elkeverjük, majd apránként a tojásos habba keverjük.

A masszát a lekváros linzerre kenjük, visszatoljuk a sütőbe és kb 20-25 percig sütjük.
Ha megsült a sütemény, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy tálcára borítjuk.

Megkenjük a linzeres részt a maradék lekvárral, hosszában kétté vágjuk és óvatosan az egyik félt ráfordítjuk a másikra.

A csokoládét az étolajjal mikróban felolvasztjuk. Simára keverjük, majd a sütemény tetejét megcsorgatjuk vele.

4-5 órát állni hagyjuk, majd szeleteljük.