Sváb kifli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 csapott ek só
  • 1 tk cukor
  • 3-3,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 ek olvasztott zsír

A lapok lekenéséhez:

  • 2 ek puha zsír

A tetejére:

  • köménymag (de lehet szezámmag vagy vegyesen több fajta mag is

A kiflik kenéséhez:

  • 1 felvert tojás

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk.

A maradék tejet a liszttel elkeverjük, majd a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt hozzáadva bedagasztjuk a tésztát.

45 percig kelesztjük letakarva, majd átgyúrjuk és 20 percig pihentetjük.

4 cipóra osztjuk a tésztát, majd újabb 20 percig állni hagyjuk. A pihentetés után a cipókat kinyújtjuk és a puha zsírral megkenjük.

A cipókat 8 szeletre vágjuk és kiflit formázunk belőle.

Tetejét felvert egész tojással megkenjük, sóval és köménymaggal megszórjuk.

20 percet kelesztjük a tepsin, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt kisütjük.