Kardinális sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához (2 rúdhoz):

  • 55 dkg tojásfehérje (kb 8 db)
  • 35 dkg kristálycukor
  • 3 egész tojás
  • 4 tojássárgája
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 6 dkg porcukor
  • 7 dkg finomliszt
  • 6 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 teáskanál citromlé

A krémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 evőkanál presszókávé (főzve)
  • 5 dl habtejszín

A kenéshez:

  • kb 40 dkg baracklekvár

A díszítéshez:

  • 1 ek porcukor

Elkészítése:

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot,sót,citromlevet és kemény habbá verjük.
Az egész tojásokat, a tojás sárgákat, a vaníliás cukrot jó habosra keverjük elektromos habverővel,majd hozzákeverjük a lisztet is.

Két nagy sütőlemezt szilikonos sütőpapírral kibélelünk, kettő, 25×40 cm-es csíkot vágunk.
Egy nylon zacskóba vagy habzsákba szedjük a tojáshabot és 3 csíkot halmozunk kb 2 cm magasra úgy,hogy a csíkok mellett ujjnyi rést hagyunk a sárga masszának.
A sárga masszával is betöltjük (a fehér, tojáshabos csíkok között).
A zsírpapírt felhajtjuk a vágásnál,hogy össze ne folyjon a két tészta. Egy sütőlemezen két lapot fogunk sütni, ezért fontos, hogy felhajtsuk a sütőpapír szélét. A másik lemezre is elkészítjük a lapokat, majd azokat is megsütjük.
170 fokra melegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.

A megsült tésztákat kihűtjük, majd leszedjük róla a sütőpapírt. A lapok alsó felét (amelyek közé a krém fog kerülni) megkenjük lekvárral.

Krém készítése:
A tojás sárgákat a cukorral, a keményítővel, a kávéval simára keverjük, majd folyamatosan a tejjel is elkeverjük.
Kis lángon elkezdjük összefőzni, majd amikor már gőzölög beleszórjuk a zselatint és sűrűre főzzük a krémet, majd kihűtjük.

A tejszínt keményre verjük és a főzött krémmel alaposan összekeverjük.

A krém felét az egyik lekváros lapra simítjuk, majd befedjük egy másik lappal, melynek a lekváros része kerül a krémre. A maradék lapokkal, krémmel is ugyanígy járunk el.

Tetejét porcukorral szórjuk.