Diós mézes

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A lapokhoz:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 5 evőkanál méz
  • 4 evőkanál zsír
  • 2 tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 4-5 evőkanál tej

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 2 ek búzadara
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • fél dl rum

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból gyúrjunk félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá és a szódabikarbónát a lisztben keverjük el.

A gyúrt tésztánkat osszuk el 6 részre, majd lisztezett deszkán (vagy egyből sütőpapíron) nyújtsuk ki egyenként kb 25*30 cm-es lapokká.

Helyezzük a lapokat sütőpapíros sütőlapokra (vagy tepsi hátuljára) és előmelegített sütőben kb 200 fokon pár perc alatt süssük meg a lapokat egyenként.

Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen kiszáradhatnak a lapok.

A krémhez a tejben felfőzzük a cukrot, a búzadarát, a vaníliás cukrot és 3 tojássárgáját.

Ha ez kihűlt, a vajat kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a főzött krémet, a megmaradt 3 tojásfehérjéből vert habot, a darált diót és a rumot.

A lapokat a kész krémmel betöltjük. A tetejére vékony réteg krém és darált dió kerül.

Egy éjszakára hűtőbe rakjuk, hogy megpuhuljon.