Szőttes almás pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 dkg vaj vagy 25 dkg margarin
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • cukor ízlés szerint
  • fahéj ízlés szerint
  • 3 evőkanál búzadara

Elkészítése:

Először elkészítjük a tölteléket. A megtisztított almát meghámozzuk, majd lereszeljük és megdinszteljük. Ízlés szerint cukrozzuk, fahéjjal ízesítjük és hozzákeverünk három evőkanál búzadarát.

A tésztához az élesztőt 1 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

Az átszitált liszttel elmorzsoljuk a vajat, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Letakarva hagyjuk kelni, amíg a tészta láthatóan megemelkedik.

Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd két részre vágjuk, egyenként négyzet alakúra kinyújtjuk.

Képzeletben négy részre osztjuk a kinyújtott tésztát és úgy fordítjuk, hogy az egyik sraka legyen velünk szemben. Most képzeletben négy részre osztjuk a tésztát és a felő négyzetre kenjük az alma felét. Az alsó négyzetet ráfodítjuk az almára, a két szélsőt pedig felcsíkozzuk.

Széleit villával lenyomkodjuk, majd a csíkokra vágott tésztával beszőjjük úgy, hogy egyszer az egyik oldalról veszünk egy tésztacsíkot, majd a másikról és mindegyik végét villával odanyomjuk a tésztához.

Sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük. A másik tésztával is ugyanígy járunk el.

180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük, kb 30 perc alatt.

Még forrón vaníliás porcukorral megszórjuk.

A galériában láthattok képet a formázásról.