Piaci lángos

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 42 g élesztő
  • 700 ml tej
  • 10 g só
  • 15 g cukor
  • 0,5 dl étolaj
  • plusz étolaj a sütéshez

Elkészítése:

Egy tálba tesszük a lisztet, majd elkeverjük benne a cukrot és a sót.

Közben a langyos tejbe csipegetjük az élesztőt. Elkeverjük ezt is, majd beleöntjük a lisztbe (nem kell megvárjuk, hogy feloldódjon benne az élesztő és cukrot sem az élesztőhöz kell adnunk, hanem a lisztbe szórtuk).

Eldolgozzuk elsőnek fakanállal, amíg bírjuk, majd aztán kézzel tovább dolgozzuk. 1-2 percig elég, a lényeg, hogy a lisztet dolgozzuk bele, majd beleöntjük az étolajat is, egy kicsit beledolgozzuk ezt is, majd fóliával letakarjuk és duplájára kelesztjük kb 30 perc alatt.

Amikor megkelt, kivesszük a tálból, kettévágjuk, majd azt nagyobb darabokra vágjuk hosszában. Gombócot formálunk a tésztákból egyenként, majd fóliával letakart tálcára tesszük.

Közben olajat hevítünk egy nagyobb edényben. Ellenőrizzük kis tésztadarabbal mennyire forró az olaj.

Olajozott munkalapon egy pici olajjal a tészta tetején formára alakítjuk a kezünkkel a tésztát, majd a felforrósított olajban kisütjük.

Tejföllel, sajttal, sonkával, újhagymával ízlés szerint ízesítjük.

Jó étvágyat hozzá!