Mázas linzer félholdak

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • csipet só

A mázhoz:

  • 2 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

A töltéshez:

  • házi meggylekvár vagy baracklekvár

Elkészítése:

Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a tojássárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval és elmorzsoljuk benne a puha vajat.

A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek lennie.

Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.

A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá verjük. A hab inkább “szakadós” legyen, mint kemény, mert akkor nem tudjuk majd elkenni a tésztán.

A felvert habot egy széles pengéjű késsel rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető.

Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a tésztából és sütőpapíros tepsibe rakjuk.

Előmelegített 160-165 °C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!). Sem a habnak, sem a tésztának kicsit sem szabad megbarnulnia!

Ha a holdacskák megsültek, pihentessük őket kis ideig a tepsiben, mert melegen könnyen törnek.

Ha teljesen kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a lekvárral.

A leeső részeket egy kevés liszttel összegyúrtam és korongokat szaggattam belőlük.