Hozzávalók:
A kenéshez:
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A liszteket a sóval, cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk.
A végén adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk.
A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik adag tésztába dolgozzuk.
Külön, letakarva kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztákat elfelezzük, lisztezett deszkára borítjuk és kalács forma nagyságúra nyújtjuk.
A fehér tészta lesz alul, majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük. Sütőpapírral béleljük ki 2 formát és a kalácsokat belehelyezzük.
Az egyik formám kisebb volt, a másik nagyobb, így egy nagyobb és egy kisebb kalácsom sült ki.
Letakarjuk és addig kelesztjük újból, míg a formát ki nem tölti.
Felvert tojássárgájával lekenjük és 180 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük, majd visszavesszük 165 fokra és még további 30 percig sütjük.
Ha pirulna teteje alufóliával letakarjuk.