Csíkos kalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 3 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 ek cukor
  • 2 mk só
  • 2 ek vaj
  • 1 tojás
  • 3 ek kakaópor

A kenéshez:

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk.

A liszteket a sóval, cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást és a többi tejjel jól kidagasztjuk.
A végén adjuk hozzá az olvasztott vajat és szép hólyagosra dagasztjuk.

A tésztát két részre osztjuk. A kakaóport kevés vízzel összekeverjük és az egyik adag tésztába dolgozzuk.
Külön, letakarva kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztákat elfelezzük, lisztezett deszkára borítjuk és kalács forma nagyságúra nyújtjuk.

A fehér tészta lesz alul, majd rátesszük a kakaós tésztát és feltekerjük. Sütőpapírral béleljük ki 2 formát és a kalácsokat belehelyezzük.

Az egyik formám kisebb volt, a másik nagyobb, így egy nagyobb és egy kisebb kalácsom sült ki.

Letakarjuk és addig kelesztjük újból, míg a formát ki nem tölti.

Felvert tojássárgájával lekenjük és 180 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük, majd visszavesszük 165 fokra és még további 30 percig sütjük.

Ha pirulna teteje alufóliával letakarjuk.