Vendégváró sós kifli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
20 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 175 g kefir
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 2 csapott evőkanál cukor

Tészta kenéséhez:

  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál só
  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

Először a vajat vagy margarint habosra keverjük a sóval és tegyük félre.

Felfuttatjuk az élesztőt a langyos, cukros tejjel. A lisztet egy tálba tesszük és összeállítjuk a tésztát a megkelt élesztővel, kefirrel, olajjal és tojásokkal. Só nem kell bele! Rugalmas pogácsa tésztát kapunk.

A tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. A részeket egyenként kb 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk.

Megkenjük a vaj vagy margarin 1/4-ed részével és egy másik lappal (amit szintén 30 cm-re nyújtunk) befedjük. 4 részre vágjuk a tésztát, majd minden cikket még 3 felé, majd a részeket egyenként szorosan feltekerjük.

Tojássárgájával lekenjük, a tetejét reszelt sajttal, szezámmaggal, ki mivel szeretné, megszórjuk.

A maradék tésztát is így készítjük el.

1 órát pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Sütési idő sütőfüggő!

Jó étvágyat kívánok!