Vaníliás ökörszem

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 6,5 dl tej
  • csipet só
  • 5 tojássárgája
  • 10 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • 5 dkg élesztő

Töltelék:

  • 7 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 üveg meggybefőtt

Elkészítése:

A hozzávalókból bedagasztom a kalács tésztát. Míg a tészta megkel, addig megcsinálom a tölteléket.

Ehhez 7 dl tejből és 2 csomag vaníliás pudingból sűrű pudingot főzök, mikor kész hozzákeverek 6 evőkanál cukrot. Félreteszem hűlni. A befőttet lecsöpögtetem.

Mikor a tészta duplájára kelt 16 darabra osztom és kis zsemléket formázok belőle. A zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és a közepére egy pohár talpával mélyedést nyomok.

A lyukakba adagolom a pudingot és rásorakoztatom a meggyszemeket. Felvert tojással megkenem a tésztát és megszórom kristálycukorral (ez elhagyható).

180°C-ra melegített sütőben szép barnára sütöm.

Tipp:

Nyáron elég nagy kihívás a konyhában tevékenykedni. Hát még a sütőt beizzítani, de van amiért megéri a nagy meleget is vállalni. Finom puha kelt tészta, édes vanília puding és egy kis savanykás meggy. Egyszerűen elkészül és isteni finom. Ez a vaníliás ökörszem.