Gin tonikos fogas céklával

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 10 szem borókabogyó
  • 1 dl gin tonik
  • 200 g fogasfilé
  • 2 cl olívaolaj
  • 2 cl citromlé
  • 0,5 cl balzsamecet
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 120 g sima, 200 g színes cékla
  • durva szemű tengeri só

Elkészítése:

A fogasfilét 20 százalékos sóoldatba (8 dl vízhez 20 dkg só) teszem két órára. Utána jeges vízben kiáztatom, hogy ne legyen durván sós az íze és felszeletelem.

A tonikot és a citrom levét a borókabogyóval durvára turmixolom és hozzáteszem az olívaolajat.

Ebbe a marinádba teszem a felszeletelt fogasfilét egy napra.

A különféle színű céklákat héjukban 180 fokos sütőben, fóliában puhára sütöm kb 40-50 perc alatt. Meghámozom és felszeletelem. A bordó céklát krémesre turmixolom zöldségalaplével és balzsamecettel. A színes céklákat ízesítem citromlével és olívaolajjal.

A kész alapanyagokat tányérra rendezem pár zöld salátalevéllel, illetve savanyított borókabogyóval.