Vajas pogácsa

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 25 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk só
  • 1/2 dl tej
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • magvak ízlés szerint vagy sajt

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.

A lisztet a 20 dkg vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tészta közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a sót is hozzáadjuk és összegyúrjuk.

Vékonyra kinyújtjuk a megkelt tésztát, majd az 5 dkg olvasztott vajjal lekenjük és feltekerjük, mint a bejglit. Egy sodrófával ellapítjuk és 20 percig letakarva kelesztjük. Még 2-szer hajtogatjuk 20 percenként.

Az utolsó hajtogatás után ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és tojással lekenjük.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, még fél órát kelni hagyjuk és 200 fokos sütőben megsütjük szép barnára.