Mákos-almás szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg liszt
  • fél cs sütőpor
  • csipet só
  • 7-8 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 12 dkg zsír
  • 1 tojás
  • 1 ek tejföl
  • reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor vagy ízlés szerint
  • 3 dl tej
  • 5 dkg búzadara
  • 2 tojásfehérje
  • 3 alma

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrom és félreteszem, amíg a tölteléket elkészítem.

A tejet a cukorral összemelegítem, majd beleöntöm a mákot és a búzadarát és kevergetve 2-3 percig főzöm. Leveszem a tűzről és beleteszem a meghámozott, lereszelt és kicsit kinyomkodott almát, összekeverem és hagyom hűlni.

A tojásfehérjét kemény habbá verem majd óvatosan hozzáforgatom a kihűlt almás mákhoz.

A tésztát elfelezem, kinyújtom tepsiméretűre (20*25 cm) ráhalmozom a tölteléket, utána ráteszem a másik lapot.

Megszurkálom villával és előmelegített sütőben 180 fokon megsütöm kb 30 perc alatt, de ez sütőfüggő.

Langyosra hűlve szeletelem és porcukorral megszórva tálalom.