Skót tojás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tojáshoz:

  • 500 g darált hús
  • 4 tojás
  • 2 ek apró szemű zabpehely
  • 1 tojás
  • 2 csapott mk só
  • 1 púpozott mk fűszerpaprika
  • 2-3 csipet őrölt bors
  • 1 mk vegeta
  • 1-2 csepp olívaolaj a sütőtál kikenéséhez

Körethez:

  • 200 g kuszkusz
  • 2 dl forró víz
  • 2 dkg vaj
  • 1 mk só

Elkészítése:

A darált húst egy tálba teszem, hozzáadom a sót, borsot, fűszerpaprikát, vegetát, tojást és a zabpelyhet. Alaposan összegyúrom és 15 percig állni hagyom.

Addig a tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm, majd kihűtöm és a héjukat eltávolítom.

A masszát négy, közel egyenlő részre osztom, majd a tojásokat a húsos keverékbe csomagolom.

Egy jénai tálat kikenek olívaolajjal, abba sorakoztatom a golyókat. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt pirosra sülnek.

A körethez a kuszkuszt egy kis lábasba öntöm, hozzáadom a sót és a vajat, majd leöntöm a forró vízzel. Egyszer megkeverem, ráteszem a fedőt és 5 percig állni hagyom, hogy gőzében megpuhuljon. Mikor kész, villával fellazítom.

Ez az étel frissen, melegen a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható, akár szendvicsbe karikázva vagy hidegtál elemeként.

Bármilyen köretet választhatunk hozzá, esetleg savanyúsággal is kínálhatjuk.