Parlament szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 23*34 cm-es tepsihez:
A piskótához:

  • 7 tojásfehérje
  • 14 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 7 evőkanál darált dió
  • 1 tasak sütőpor
  • 25 dkg dió (egész vagy fél darabos)

A krémhez:

  • 7 tojássárgája
  • 14 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 50 ml víz
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin

Az összeállításhoz:

  • 20 dkg háztartási, szögletes keksz
  • 30 dkg nutella
  • 1 dl kávé

A tetejére:

  • 1 púpozott evőkanál kakaópor

Elkészítése:

A tepsit kibéleljük sütőpapírral és a darabos diót egyenletesen rászórjuk. Sütőbe toljuk 170 fokon pár perc alatt megpörköljük, majd kihűtjük.

A fehérjéket kemény habbá verjük a cukorral. A lisztet, diót, sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a cukros tojáshabhoz és óvatosan elkeverjük.

Ráöntjük a masszát a kihűlt, tepsiben várakozó dióra. 180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

A megsült lapot egy tálcára borítjuk és a sütőpapírt lehúzzuk róla, majd hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgákat összekeverjük a cukrokkal és vízgőz fölött addig főzzük, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha belemártod a főzőkanál nyelét és nem folyik le, hanem keményen áll a végén a krém, majd hagyjuk kihűlni.

A zselatint a vízben feloldjuk és felforrósítjuk, feloldjuk, de nem forraljuk. A habtejszínt felverjük és belekavarjuk a zselatint meg a tojáskrémet.

A piskótára rákenjük egyenletesen a nutellát, majd kitesszük kávéba mártott keksszel. Erre kerül a krém. Cukrozatlan kakaóporral egyenletesen megszórjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap éles késsel szeleteljük.